“Blijf alstublieft als medemens naar mensen met weinig geld kijken.”
De conferentie ‘Armoede in Het Hogeland’ op 28 november in Op Maarhuizen was met een volle zaal een groot succes. De bijeenkomst begon met een gezamenlijk diner waar gelegenheid was om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. De avond bood ruimte voor persoonlijke verhalen, inspirerende inzichten en een oproep tot meer menselijkheid in de strijd tegen armoede.
Menselijke aanpak centraal
De avond werd geleid door Frans Huissen van Vakland Het Hogeland, die ervaringsdeskundigen en vrijwilligers uitnodigde om hun persoonlijke en professionele ervaringen te delen. Tim ’s Jongers, schrijver en bestuurskundige, zette met zijn humor en confronterende boodschap de toon: “Door als hulpverlener buiten protocollen om te werken en als medemens hulp te bieden, help je écht mensen in armoede.”
Persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen
Tijdens het podiumgesprek deelden vrijwilligers van de Voedselbank en Humanitas hun ervaringen met armoede. Daarnaast vertelden twee ervaringsdeskundigen, nu werkzaam bij Mensenwerk Hogeland, hoe zij gezinnen in armoede ondersteunen. Hun verhalen toonden niet alleen de impact van armoede, maar ook hoe belangrijk het is om dit vrijwilligerswerk te doen.
Reflectie en actie
De avond werd afgesloten met een gesprek tussen Frans Huissen en de wethouder, die aangaf dat de verhalen hem aan het denken hadden gezet. “Er zijn zeker veranderingen nodig op het gebied van armoedebeleid in Het Hogeland,” stelde hij.
Bezoekers gingen niet alleen naar huis met een kleine attentie, maar ook met veel stof tot nadenken. De boodschap van de avond was duidelijk: armoede vraagt om een menselijke, betrokken aanpak waarin mensen elkaar zien als medemensen. Durf buiten de kaders en protocollen te handelen om echt impact te maken.
De prachtige beelden van deze avond zijn vastgelegd door fotograaf Santos Adel Sayed van Frissekom.
Wij kijken terug op een succesvolle en inspirerende avond en hopen dat deze conferentie mensen in beweging heeft gebracht.